De laurier (Laurus nobilis) is een aromatische groenblijvende boom of struik met groene, glanzende bladeren , afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Laurus nobilis is een wijdverbreid overblijfsel van laurier bossen die een groot deel van het huidige Middellandse-Zeegebied bedekken. Met het opdrogen van de Middellandse Zee in het Plioceen tijdperk zijn de laurier bossen geleidelijk teruggetrokken en werden vervangen door andere planten vandaag de dag. Hoewel sommige overblijfselen nog steeds bestaan in de bergen van Zuid-Turkije, Noord-Syrië, Zuid-Spanje, Noord-centrale Portugal, het noorden van Marokko, de Canarische Eilanden en in Madeira is het merendeel van de laatst overgebleven laurieren rond de Middellandse Zee tienduizend jaar geleden ongeveer te zijn verdwenen.
De plant is een van de meest populaire kruiden en een specerij die in een breed scala van recepten gebruikt worden, met name in mediterrane gerechten. Meestal worden de aromatische laurier bladeren geheel toegevoegd aan Italiaanse pastasauzen. Maar zelfs als ze worden gekookt, kunnen de scherpe en schurende bladeren interne organen beschadigen en worden daarom meestal voor het opdienen uit de gerechten verwijderd.
Laurieren worden niet alleen gebruikt in de keuken, maar, kunnen ook gebruikt worden in thee, kruidenbaden en oliën. De bladeren zijn een bron voor gedestilleerde etherische olie wat gebruikt wordt om pijn te van artritis en reuma te verlichten. In aromatherapie worden laurieren het gebruikt om oorpijn en hoge bloeddruk te behandelen. De waterige extracten van laurieren kunnen ook gebruikt worden als reiniger en zelfs als een zalf voor open wonden.
Helaas heeft de laurier ook bijwerkingen. laurier oliën mogen nooit gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn, de bessen worden gebruikt om abortus te stimuleren. De olie mag ook nooit oraal ingenomen worden en in sommige gevallen kan het de huid irriteren. De olie dient altijd in verdunde vorm en in zeer kleine hoeveelheden gebruikt te worden.